جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه، روشی است که جهت از بین بردن سنگ های کلیه که انجام آن بدون جراحی امکانپذیر است، صورت می گیرد. سنگ های کلیه رسوبات سختی خستند که در اثر افزایش املاح و نمک در ادرار به وجود می آیند. اینکه به چه دلیلی سنگ کلیه ایجاد شده است در هر فرد متفاوت با فرد دیگری است و این سنگ ها می توانند در کلیه و هم در مثانه مشاهده شوند. در اثر حرکت این سنگ ها در کلیه، فرد دچار درد شدیدی می شود. در صورت تشخیص به موقع می توان این سنگ ها را به راحتی دفع کرد. اما در صورت بزرگ شدن سنگ های کلیه، نیاز به جراحی وجود خواهد داشت. جراحی سنگ کلیه روش های مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه اشاره نمود.
بیش تر بخوانید = > بیماری های پروستات
اقدامات قبل از جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه
قبل از جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه باید یک سری آزمایش ها صورت گیرد. از جمله این آزمایش ها، آزمایش خون و ادرار است. این آزمایش ها توسط بهترین متخصص اورولوژی بررسی می شود. در صورتی که بیمار سلامتی کافی و لازم برای جراحی را داشته باشد، پزشک اقدام به جراحی آندوسکوپیک کلیه می کند.
از دیگر آزمایش هایی که پزشک قبل از این جراحی انجام می دهد، عکس برداری از اشعه ایکس و امواج فراصوت از سنگ کلیه بیمار است تا محل دقیق سنگ کلیه مشخص شود.
جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه چیست؟
جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه که به آن یورتروسکوپی نیز گفته می شود، با استفاده از بیهوشی عمومی و یا بی حسی نخاعی انجام می شود. مدت زمان این جراحی حدود یک ساعت است و توسط سیستوسکوپ که دارای دوربین کوچکی است، از راه میزنای صورت می گیرد.
متخصص اورولوژی با استفاده از دوربین و یک سیستم هدایت گر که درون میزراه قرار گرفته است، می تواند مشکل را تشخیص دهد. پزشک متخصص به صورت همزمان با خارج کردن سیستوسکوپ از میزراه، سیستم هدایت دوربین که یورتروسکوپ نام دارد را درون کلیه ها و به طور مستقیم هدایت می کند.
یورتروسکوپ می تواند در رفع و خارج کردن سنگ های کلیه موثر واقع شود. پزشک متخصص توسط دستگاه لیزر کوچک قادر به شکستن سنگ های کلیوی به قطعات کوچک تر است. ممکن است نیاز به لوله ای باریک برای ورود به مجرای ادرار استفاده شود و این لوله تا آخر جراحی همراه با بیمار بوده و پس از اتمام، ادرار از مثانه خارج شود.
بیشتر بخوانید: جراحی آندوسکوپیک سنگ های حالب
مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی سنگ کلیه
بعد از جراحی بیمار ریکاوری شده و در صورتی که توانایی ادرار کردن را داشته باشد مرخص می شود. در برخی موارد بیماران باید یک روز تحت نظر و مراقبت پزشک باشن بنابراین بستری می مانند. بعد از جراحی آندوسکوپی سنگ کلیه بیمار قادر به رانندگی نمی باشد به همین دلیل باید با فردی از نزدیکان و یا آشنایان برای بازگشت به منزل هماهنگ کنند. داروهای مسکن باید به طور تجویز شده مصرف شوند و ممکن است فرد در چند روز اول هنگام ادرار دچار سوزش شود که امری طبیعی است. بیمار باید جهت کمک به ادرار و دفع هرگونه ذرات باقی مانده ی سنگ کلیه، آب زیادی بنوشد. فرد بعد از ۲ الی ۳ روز می تواند به روند عادی زندگی خود برگردد، البته برای انجام فعالیت های روزمره باید از پزشک معالج خود مشورت بگیرد. جراحی آندوسکوپی سنگ کلیه مانند هر جراحی دیگری ممکن است عوارضی داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
۱.واکنش به داروی بیهوشی
۲.درد
۳.خونریزی
۴.عفونت
۵.آسیب به میزنای در اثر ورود لوله های آندوسکوپی
۶.تنگی میزنای
۷.انسداد میزنای در اثر گیر کردن سنگ کلیه
خطرات جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه
تمام جراحی ها، خطراتی به همراه دارند که جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه نیز از این قضیه مجزا نیست این جراحی تحت بیهوشی عمومی و یا بی حسی نخاعی انجام می شود. هر جراحی که با بیهوشی انجام شود، خطراتی در پی دارد. البته که بروز هر نوع خطری در اثر بیهوشی به ندرت اتفاق می افتد.
درست است جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه به نسبت روش های سنتی و باز، از درد کم تری برخوردار است، اما باز هم پس از این جراحی نیاز است تا برای تسکین بیمار داروهایی تجویز شود. علاوه بر این باید تا چند روز پس از جراحی، پمپ کوچکی به بیمار متصل شود و اندکی داروی مسکن به بیمار تزریق شود. سنگ های کلیوی به مقدار کمی دارای باکتری هستند که همین امر می تواند احتمال بروز عفونت را در حین جراحی بالا ببرد. مصرف آنتی بیوتیک در یک دوره ضروری است.
بیشتر بخوانید => سرطان کلیه
از دیگر خطراتی که جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه به همراه دارد این است که احتمال خونریزی از ناحیه لوله نفروستومی وجود دارد که البته این مورد نیز به ندرت پیش می آید. همچنین کبودی ناحیه بسیار رایج موثر است که پس از چند روز برطرف می گردد. پس نیازی به نگرانی نیست.
ممکن است در برخی موارد پس از جراحی، ادرار از کلیه نشت کند و به جای تخلیه از طریق مثانه، از طریق لوله نفروستومی و در حفره شکم تجمع یابد. اگر مقدار تجمع ادرار زیاد باشد، نیاز به جایگذاری لوله در حفره شکم است.
در موارد نادری ممکن است کلیه ها در حین جراحی و مدتی پس از آن به خونریزی دچار شوند. در این مورد هم مانند مورد قبلی با کم بودن میزان خون، مشکلی ایجاد نمی شود. اما در صورتی که میزان خونریزی زیاد باشد، باید جراحی دیگری انجام شود.
گاهی اوقات پزشک نمی تواند در یک جراحی تمامی سنگ های کلیوی را خارج کند، در این موارد بسته به اندازه و موقعیت سنگ ها امکان دارد یک جراحی دیگر در آینده برنامه ریزی شود.
آیا روش بهتری جایگزین روش جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه وجود دارد؟
روش های جایگزین برای جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه وجود دارد، اما اینکه امن تر از این روش باشد، هیچ دلیل یافت نشده است. یکی از این درمان های جایگزین، سنگ شکنی با امواج ESWL است. با استفاده از این امواج می توان از طریق به پ.ست به سنگ های کلیه رسید و آن ها را به سنگ های کوچکی تبدیل کرد. این روش نمی تواند عملکرد مطلوبی بر روی سنگ های کلیوی داشته باشد. از دیگر روش ها، لاپاراسکوپی است.
نتیجه گیری
سنگ های کلیه را می توان با روش قدیمی و سنتی نیز خارج نمود که خطر ابتلا به عفونت در آن نسبت به جراحی آندوسکوپیک بیش تر خواهد بود، چرا که خونریزی بیش تر بوده و زحم بیش تری روی شکم نیز باقی خواهد ماند، به همین دلیل است که جراحی آندوسکوپیک سنگ های کلیه بهترین روش برای خارج کردن سنگ های کلیه در صورت صلاحدید پزشک است.