Warning: Undefined array key "secure" in /home/mwirgwwd/public_html/wp-content/themes/hello-mavaranet-child/functions.php on line 70

Warning: Undefined array key "secure" in /home/mwirgwwd/public_html/wp-content/themes/hello-mavaranet-child/functions.php on line 78
Search
Close this search box.

درمان قطعی واریکوسل  یا واریس بیضه

تفاوت بیضه سالم با واریکوسل

یکی از بیماری های شایعی که بسیاری از مردان با آن از گذشته تا به امروز با آن دست و پنجه نرم می کنند، واریکوسل است. این بیماری می تواند سبب بزرگ شدن بیضه ها همراه است و ممکن است سبب سرطان بیضه و سرطان پروستات نیز شود. واریکوسل در موارد شدیدتر شامل علائم خاصی است، بدین گونه که می توان به وضوح شاهد واریس بیضه ها بود. معمولا واریس ها در بیضه چپ ایجاد شده و لازم و ضروری است تا در اسرع وقت درمان شود. در صورت عدم درمان به موقع سبب مشکلات ناباروری در آقایان می شود. در این مقاله به بررسی دقیق‌ تر بیماری واریکوسل خواهیم پرداخت. پس جهت کسب اطلاعات بیش تر در این خصوص تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

اگر فرصت کافی برای مطالعه این مقاله ندارید، می توانید خلاصه آن را در پادکست زیر گوش کنید.

نگاه کلی به بخش های مهم مقاله

مواردتوضیحات
نام بیماریواریکوسل
علائم– تورم بدون درد درون کیسه بیضه
– رگ های متورم و پیچیده در کیسه بیضه
– بزرگ شدن بیضه ها
– عدم تقارن در شکل بیضه ها
– حس کشیدگی و سنگینی بیضه ها
– احساس ناراحتی بیضه و کیسه آن
– ناباروری در مردان
انواع واریکوسل– واریکوسل گرید صفر
– واریکوسل گرید یک
– واریکوسل گرید دو
– واریکوسل گرید سه
روش های تشخیص– معاینه فیزیکی
– سونوگرافی
روش های پیشگیری– اجتناب از غذاهای سودا زا
– خودداری از پوشیدن لباس های تنگ
– اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین
جلوگیری از ابتلا به یبوست
درمان– جراحی لاپاراسکوپی
– جراحی میکروسکوپی
– آمبولیزاسیون پوستی
– جراحی باز

واریکوسل چیست؟

واریکوسل که با نام واریس بیضه نیز شناخته می‌شود در واقع همان بزرگ‌شدن کیسه‌های وریدی بیضه‌ها است که علائم خاص خود را دارد. لازم به ذکر است مردانی که به بیماری مبتلا می‌شوند این واریس‌ها بیشتر در سمت چپ کیسه‌های بیضه خود شاهد هستند؛ اما این امر به معنای عدم ایجاد واریس در بیضه‌های سمت راست نیست. بزرگ‌شدن کیسه‌ها را می‌توان در بیضه‌های سمت راست نیز دید. اما نسبت به سمت چپ کمتر خواهد بود. این بیماری به‌گونه‌ای است که تنها کیسه‌های بیضه را در برمی‌گیرند و ساختار آن‌ها شباهت بسیار زیادی به رگ‌های واریسی دارد.

واریکوسل

نکته‌ای که لازم است درباره بیماری واریکوسل بدانید این است که ابتلا به این بیماری می‌تواند زمینه‌های کاهش کیفیت اسپرم و تولید آن‌ها را فراهم ساخته و به این طریق موجب ناباروری مردان شود. علاوه بر این می‌توان علائمی همچون ایجاد تورم، درد و کوچک‌شدن بیضه‌ها را نیز در افراد مبتلا دید که هرکدام از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. در حال حاضر حدود 15 درصد از مردان به این بیماری مبتلا هستند و این نشان‌دهنده متداول بودن واریکوسل است. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که از این بیماری رنج می‌برند بایستی حتماً در انتخاب پزشک خود دقت کنید؛ چرا که این بیماری قابل‌درمان است.

مهم‌ترین علائم و نشانه‌های ابتلا به واریکوسل

مانند هر بیماری دیگری، واریکوسل نیز علائم و نشانه‌های خاص خود را دارد. در حال حاضر مردان بسیار زیادی را می‌توان یافت که اطلاعات چندانی درباره این بیماری و علائم آن ندارند. از مهم‌ترین علائم ابتلا به این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود که شیوع بیش تری دارند.

کوچک‌شدن یکی از بیضه‌ها نسبت دیگری

به طور معمول بیضه‌ای که بیشترین آسیب را از این بیماری می‌بیند نسبت به بیضه دیگر کوچک تر خواهد شد.

درد بسیار زیاد

احساس درد و ناراحتی در ساعات انتهایی روز و یا هنگام ایستادن می‌تواند نشان‌دهنده ابتلا به واریکوسل باشد.

ایجاد تورم در سطح خارجی بیضه‌ها

لازم به ذکر است که با بزرگ‌شدن بیش از حد بیضه‌ها امکان ایجاد توده و تورم در قسمت بالایی بیضه وجود دارد.

ناباروری

در برخی از آقایان ممکن از ابتلا به این بیماری منجر به عدم باروری شود؛ اما این موضوع برای تمامی آقایان صدق نمی‌کند.

ناباوری-در-آقایان

انواع واریکوسل

واریکوسل به لحاظ شدت بیماری می تواند به درجات و گریدهای تقسیم بندی شود که به شرح زیر است :

واریکوسل گرید صفر

واریکوسل درجه صفر از ساده ترین درجات واریکوسل است که معمولا تشخیص داده نمی شود. نام دیگر این نوع واریکوسل، واریکوسل تحت بالینی نام دارد. واریکوسل معمخولا هنگام سونوگرافی کیسه بیضه تشخیص داده می شود. خود بیمار معمولا نمی تواند واریکوسل درجه صفر را تشخیص دهد. و ان هم به این دلیل است که این گرید از واریکوسل درد و ناراحتی ندارد و یا حتی اگر درد داشته باشد، بسیار خفیف است.

واریکوسل گرید یک

گرید 1 واریکوسل به دلیل کوچک بودن آن، هیچ نوع علائم بالینی ندارد و تشخیص آن به صورت فیزیکی ممکن نیست. اما برخی از نشانه های واریکوسل در این درجه، بروز پیدا می کنند. پزشک متخصص برای اینکه تشخیص دهد که واریکوسل از نوع گرید 1 است، از بیمار می خواهد تا یک سری تمرین ها را انجام دهد. این نوع تمرین ها نوعی تمرین های تنفسی هستند که مانوروالسالوا نام دارند و نوعی تمرین ساده تنفسی است که برای انجام آن باید نفس عمیق بکشید، پس از آن نفس را در سینه حبس کرده و با استفاده از انقباض عضله های شکمی و افزایش تنفسی، فشار درون شکم را افزایش دهید. بدین وسیله پزشک می تواند به ارزیابی کیسه بیضه به لحاظ بزرگ شدن و غیر طبیعی بودن رگ های بیضه بپردازد.

واریکوسل گرید دو

تشخیص واریکوسل درجه دو به صورت کامل مشخص نیست و فقط آن را می توان به وسیله معاینات بالینی و یا همچنین مانور والسالوا تشخیص داد. پزشک متخصص می تواند این درجه از واریکوسل را تنها با استفاده از لمس کردن و بدون حرکت تشخیص دهد.

اگر واریکوسل تا مدت ها و بدون توجه به علائم وجود داشته باشد و یا هیچ توجهی به آن نشود، امکان بروز عوارض با شروع شدن گرید دو افزایش می یابد.

واریکوسل گرید سه

در گرید 3 واریکوسل که شدیدترین نوع واریکوسل است، وریدها به قدری بزرگ می شوند که کاملا مشخص می گردند. این وریدها به رنگ متمایل به آبی هستند که از درون کیسه بیضه کاملا قابل مشاهده می باشند. همین امر سبب می شود تا اسکروتوم شبیه به کیسه ای پر از کرم به نظر برسد.

در این درجه از واریکوسل، بدشکلی هایی را می توان در کیسه بیضه مشاهده نمود که نشانگر ابتلا به بیماری واریکوسل است. شدت و ناراحتی و درد ناشی از واریکوسل درجه سه بسیار زیاد است که شاید حتی شما نتوانید آن را تصور کنید.

گیف بهترین متخصص اورولوژی

خطرات احتمالی واریکوسل

روش های درمانی و جراحی که برای واریکوسل در نظر گرفته می شوند، بسیار ایمن هستند. اما با این وجود می توانند عوارضی را از خود بروز دهند. از خطرات عمده بیماری واریکوسل به شرح زیر است :

  • عفونت
  • آسیب و صدمه شریان ها
  • آتروفی بیضه ها
  • تورم و کبودی
  • جمع شدن مایه در ناحیه بیضه
  • دردهای شدید شکمی

واریکوسل همچنین یک سری عوارض به همراه دارد که بسیار نادر بوده و در درصد کمی از افراد اتفاق می افتد. یکی از این عوارش، ترومبوزهای وریدهای کلیوی است. چنانچه این بیماری کلیه ها را درگیر کند، انجام جراحی جهت درمان آن ضروری است.

برخی اوقات پس از جراحی واریکوسل، وریدهایی که خون از درون آن ها عبور می کند، بزرگ شوند که در این صورت درمان مجدد باید صورت گیرد.

عدم باروری در افراد مبتلا به واریکوسل چقدر است؟

ابتلا به واریکوسل در همه اتفاق نمی افتد، از هر 5 مرد، فقط یک مرد که دچار واریکوسل می تواند به مشکلات ناباروری دچار شود. با انجام آزمایش های آنالیز مایع منی پس از سن 16 سالگی، مشخص می شود که آیا واریکوسل نیاز به ترمیم دارد یا خیر. در صورت عادی بودن نتیجه آزمایش مایع منی، باید این تست هر 2 یا 3 سال یک بار تکرار شود. چرا که احتمال کاهش کیفیت اسپرم ها به مرور زمان وجود دارد. در سنین پایین تر اگر مشکلات ناباروری مشاهده نشود، ممکن است سال ها بعد افراد با  آن دست و پنجه نرم کنند.

چگونگی تشخیص بیماری واریکوسل

در این بخش از نوشتار خود قصد داریم تا به بررسی چگونگی تشخیص بیماری واریکوسل پرداخته و در این باره نیز اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم. به طور معمول این امکان برای پزشکان وجود دارد تا با انجام معاینات بدنی موفق به تشخیص بیماری شوند. یکی از نکاتی که می‌تواند تأثیرات مثبتی بر روند تشخیص بیماری داشته باشد نفس‌های عمیق است. براین‌اساس ممکن است پزشک از شما بخواهد نفس عمیق کشیده و آن را نگه دارید و در نهایت به پایین بفرستید.

سونوگرافی-بیضه

برای تشخیص بیماری واریکوسل دو نوع روش وجود دارد که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها می پردازیم :

ارزیابی واریکوسل با معاینه فیزیکی

واریکوسل می تواند هم توسط خود بیمار و هم اورولوژیست توسط معاینه فیزیکی اسکروتوم تشخیص داده شود. با استفاده از این معاینات می توان توده هایی که مانند یک کیبسه کرم در بالای بیضه ها قرار دارند را به وضوح مشاهده نمود. هر چه اندازه این توده ها بزرگ تر باشد، می توان به راحتی آن ها را با لمس کردن تشخیص داد.

اما در صورت کوچک بودن این توده، باید از روشی به نام مانور والساوا استفاده نمود. در این روش باید در حالت ایستاده نفس عمیق کشید تا پزشک متخصص در صورت بزرگ شدن غیر طبیعی سیاهرگ ها، آن ها را تشخیص دهد.

 ارزیابی واریکوسل با سونوگرافی

اگر معاینه فیزیکی بی نتیجه باشد، سونوگرافی اسکروتوم جهت ثبت تصاویر داخلی بدن تجویز می شود. با استفاده از این سونوگرافی، می توان تصاویری که با امواج صوتی با فرکانس بالا را ثبت کرد و علائم بیماری واریکوسل را مشخص نمود.

رایج ترین روش ارزیابی واریکوسل با استفاده از سونوگرافی رنگی داپلر است که می توان توسط آن، رگ های اتساع یافته و پیچ خورده را که به رنگ خاکستری در عکس به نمایش در می آیند را، مشاهده نمود.

توسط این سونوگرافی ها می توان قطر وریدهای متسع را مورد بررسی قرار داد. شدت و نوع بیماری نیز با سونوگرافی قابل تشخیص است.

عوارض بیماری واریکوسل

از مهم‌ترین عوارض ابتلا به بیماری واریکوسل می‌توان به عدم تنظیم دمای بیضه اشاره نمود که می‌تواند آقایان را با مشکلات متعددی مواجه سازد. در ادامه به بررسی بیشتر این عوارض خواهیم پرداخت.

ناباروری

در بخش‌های قبل نیز بیان شد که ابتلا به این بیماری می‌تواند منجر به ایجاد مشکل در باروری گردد؛ چرا که باتوجه‌ به تحقیقاتی که در این راستا صورت‌گرفته‌اند، حدود 15 الی 20 درصد از آقایان به این دلیل مشکل دارند.

عدم سلامت کامل بیضه‌ها

ابتلا به این بیماری برای پسرانی که در دوران بلوغ خود هستند می‌تواند زمینه ساز عدم رشد طبیعی بیضه‌ها و تولید هورمون شود. این موارد می‌توانند سلامت بیضه‌ها را تهدید نموده و شرایط بدی را پیشروی این افراد قرار دهند. با این تفاسیر توصیه داریم در صورت ابتلا حتماً در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت به درمان خود اقدام نمایید.

روش‌های درمان بیماری واریکوسل

واریکوسل بیماری خوش خیمی است که اگر علائم و نشانه هایی به همراه نداشته باشد، نیازی با جراحی نیست. ولی با بروز کوچک ترین علائم در آن ها باید جراحی صورت گیرد. چرا که در صورت عدم درمان به موقع می تواند سبب ناتوانی جنسی شده و فرد قادر به داشتن فرزند نباشد. در صورت تمایل به داشتن فرزند، باید جراحی صورت گیرد.

جراحی واریکوسل در موارد زیر لازم و ضروری است :

  • نتایج غیر معمول آزمایش اسپرم ها
  • درد مداوم بر اثر بیماری واریکوسل
  • کوچک شدن بیضه ها بر اثر شدت بیماری
  • ناباروری در آقایان

اصلی ترین هدف درمان واریکوسل، هدایت صحیح جریان خون در عروق سیاهرگ بیضه هاست که می تواند کیفیت اسپرم ها را بهبود نماید.

00:50
truncate dir-rtl

واریکوسل چیست؟

ممکن است حین درمان بیماری واریکوسل با عوارضی همچون عفونت، عود واریکوسل، هیدروسل و… مواجه شد.

انواع روش های جراحی واریس بیضه

انواع جراحی های واریس بیضه، این امکان را برای شما فراهم می‌سازد تا وریدهای آسیب‌دیده را ببندید. چنین شرایطی موجب هدایت جریان خون به وریدهایی می‌شود که در سلامت کامل قرار دارند. از مهم‌ترین جراحی‌هایی که در حال حاضر برای درمان بیماری واریکوسل وجود دارند می‌توان به واریکوسلکتومی میکروسکوپی و واریکوسلکتومی لاپاراسکوپی اشاره نمود. هرکدام از این روش‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند.

جراحی-واریکوسل

جراحی واریکوسلکتومی

با استفاده از این جراحی که یک عمل سرپایی است، متخصص با استفاده از برشی می تواند به بیضه ها دسترسی داشته و سیاهرگ های غیر طبیعی را درمان کند. با انجام این جراحی، خون جریان داشته در این وریدها به سیاهرگ های سالم انتقال می یابد.

جراحی میکروسکوپی واریکوسل

جراحی میکروسکوپی از جمله جراحی هایی است که بسیار کم تهاجمی اما پیچیده است. این روش جراحی واریکوسل با استفاده از مواردی همچون تعداد فرزندها، مجرد و یا متاهل بودن افراد، قصد فرزند آوری و … بررسی شده و انجام می شود.

این جراحی باید با حساسیت و دقت زیادی انجام شود و روش آن به این صورت است که برش کوچکی در قسمت پایین کشاله ران انجام می شود و جراح با استفاده از میکروسکوپ، می تواند وریدهای آسیب دیده را تشخیص داده و آن ها را درمان نماید.

جراحی لاپاراسکوپی واریکوسل

در روش لاپاراسکوپی، برشی در قسمت تحتانی شکم ایجاد شده و سپس توسط دوربین ها و ابزارهای جراحی به تشخیص وریدهای آسیب‌دیده پرداخته می شود. این جراحی حدود 30 الی 40 دقیقه زمانبر است.

مراحل انجام لاپاراسکوپی واریکوسل

مراحل انجام این جراحی به صورت زیر است :

  1. مرحله اول

    در این مرحله ابتدا فرد باید اقدامات لازم قبل از جراحی را انجام داده و سپس با بستری شدن در اتاق عمل و بیهوشی عمومی، جراحی آغاز می شود.

  2. مرحله دوم

    در این مرحله با استفاده از دوربینی که دستگاه لاپاراسکوپ نام دارد، می توان با برش کوچکی بر روی شکم و پر کردن فضای شکم با گاز مخصوص، اندام های داخلی را می توان بهتر مشاهده نمود. ، نیاز به سه برش کوچک بر روی شکم می‌باشد.

  3. مرحله سوم

    در این مرحله نیاز است تا سه برش روی شکم داده شود تا این جراحی که کاملا ظریف است انجام شود و رگ های پیچ خورده و مشکل دار بهبود یابند.

  4. مرحله چهارم

    در این مرحله که اخرین مرحله نیز محسوب می شود، محل برش ها بخیه زده می شوند.

باید توجه داشته باشید که با این روش جراحی ممکن است عروق بزرگ، روده‌ها و مثانه نیز دچار آسیب دیدگی شوند.

جراحی باز

تهاجمی ترین روش دربمانی بیماری واریکوسل، جراحی باز است. در این نوع جراحی، برشی روی کشاله ران انجام شده تا وریدهای آسیب دیده توسط جراح بسته شوند و جریان خون اضافی نیز کنترل شوند.

در حالت کلی باید در نظر داشته باشید که نتایج به مراقبت های پس از جراحی واریکوسل نیز بستگی دارد که باید آن ها را رعایت کرده تا این بیماری بر اثر عدم احتیاط، دوباره عود نکند.

مشاوره رایگان درمان واریکوسل

جهت مشاوره برای درمان واریکوسل می توانید با قرار دادن نام و نام خانوادگی و درج شماره تماس خود، مشکل خود را در قسمت پیام قرار داده تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.

در صورت مشکل جدی، برای تعیین نوبت حضوری، هر چه سریع تر با شماره های ۰۲۱۲۲۰۵۸۴۹۸ یا ۰۹۰۳۰۸۰۲۳۲۹ تماس حاصل فرمایید.

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
پیام
پیام شما با موفقیت ثبت شد !
پیام شما با موفقیت ثبت نشد! لطفا مجددا تلاش نمایید.

در این قسمت می توانید صحبت های رضایتمندی از عمل جراحی واریکوسل همسر یکی از بیماران دکتر علی صمیمی را گوش فرا دهید و با خیال راحت، جهت انجام مشاوره و در صورت نیاز جراحی خود را به ایشان بسپارید

کلام آخر

با توجه مطالبی که بیان شد می‌توان به این نتیجه دست‌یافت که بیماری واریکوسل به معنای واریس بیضه بوده و بیشتر در بیضه‌های سمت چپ ایجاد می شود. این بیماری همچون دیگر بیماری علائم خاص خود را داشته و در صورت مشاهده این علائم بایستی در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت درمان خود اقدام نمایید. روش‌های درمانی برای این بیماری شامل روش‌های جراحی و روش‌های غیرجراحی می‌شوند که بایستی با مشورت پزشک آن‌ها را انتخاب کنید.

سوالات متداول

دکتر علی صمیمی

دکتر علی صمیمی

دکتر علی صمیمی تحصیلات پزشک عمومی خود را به مدت 7 سال در دانشگاه علوم پزشکی اهواز سپری کرده اند و پس از آن در سال 1388 در رشته تخصصی اورولوژی در دانشگاه ارومیه پذیرش شده و به مدت 4 سال این دوره را به پایان رساندند.

6 پاسخ
    1. با سلام
      معمولا با جراحی این بیماری قابل درمان است اما بهتر است مراجعه فرمایید تا با دقت بررسی شود.

  1. سلام آقای دکتر
    چند هفته ای هست که در قسمت کشاله ران بیضه و کمر درد شدید دارم. چند مرحله سونوگرافی انجام دادم ولی هر پزشکی یه نظری میده! ممکنه به واریکوسل دچار شده باشم؟ و اگر آره فکر می کند کدوم گریدش هست؟

    1. با سلام
      بهتر است برای تشخیص دقیق تر مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا