یکی از بیماری ها و عارضه هایی که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، خطرناک می شود، پارگی مثانه است. در این نوع بیماری دیوار یا غشا مثانه ممکن است دچار شکستگی یا صدمه شود. این امر می تواند عفونت و نشت ادرار را سبب شود. این بیماری می تواند سبب آسیب های شدید ناشی از روند جراحی شود. در صورت مشاهده علائم پارگی شدید در شکم و خون ادراری باید سریع به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
علائم پارگی مثانه
پارگی مثانه با علائم و نشانه هایی همراه است. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
احساس درد شدید شکم
درد شدید و حاد شکم با پاره شدن مثانه بدتر می شود این درد در نواحی پایین مثانه شدیدتر است. منظور از نواحی پایین شکم، قسمت پایین بطن و پایینی پشت است. با پر شدن مثانه، درد شدیدتر می شود. همچنین هنگام تخلیه مثانه نیز، شدت این درد افزایش می یابد، چرا که تخلیه ادرار برای فرد به راحتی امکانپذیر نیست.
خون ادراری
با پارگی مثانه، خونریزی افزایش یافته و سبب ورود خون به ادرار می شود. در واقع خون ادراری از علائم بارز پارگی مثانه است که می توان شاهد قهوه ای یا قرمز رنگ بودن ادرار بود.
تورم شکم
با پاره شدن مثانه، می توان شاهد تجمع ادرار در شکم و در نتیجه تورم آن بود. تورم شکمی حتی به لحاظ ظاهری نیز قابل مشاهده است که با احساس تنگی و سنگینی در شکم همراه است.
عفونت مثانه
ورود باکتری ها به داخل مثانه و عفونت آن با پارگی مثانه میسر است. علائم عفونت مثانه می تواند شامل بوی نامطبوع ادرار، ادرار تیره و تب باشد.
چه عواملی باعث پارگی مثانه می شوند؟
از جمله عواملی که سبب بروز پارگی مثانه می شود، می توان به آسیب و حوادثی که سبب ضربه به مثانه می شوند، اشاره کرد. از دیگر عوامل پارگی مثانه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
ضربه و صدمه مستقیم به شکم
وارد شدن ضربه شدید به شکم بر اثر تصادف و سایر حوادث همچون ورزش های خطرناک همچون اسکی، ممکن است سبب پارگی مثانه شوند.
آسیب ناشی از روند جراحی
انواع جراحی های نزدیک نواحی شکم و مثانه سبب پارگی مثانه می شوند. از جمله این جراحی ها می توان به جراحی پروستات، جراحی آندوسکوپیک سنگ های ادراری و سایر جراحی های نزدیک مثانه اشاره کرد.
ضعف عضلات مثانه و آسیب به آن ها
ضعف عضلات مثانه و آسیب عضلات سبب کاهش استحکام و قوت دیواره مثانه می شوند که این امر به پارگی مثانه منجر می شود.
سایر عوامل
برخی عوامل دیگر مانند سر و صداهای شدید، شوک الکتریکی، سو استفاده از کاتتر ادراری یا عوامل پاتولوژیک خاص میتوانند به پارگی مثانه منجر شوند.
چگونه می توان از پارگی مثانه پیشگیری کرد؟
یک سری اقدامات هستند که با انجام آن ها می توان از پارگی مثانه پیشگیری کرد. برخی از این اقدامات عبارتند از :
تقویت عضلات مثانه
انجام تمرینات ورزشی جهت تقویت عضلات مثانه میتواند به سبب تقویت دیواره مثانه شود. این تمرینات شامل تمرینات کششی، تمرینات پمپاژی و تمرینات پلانک هستند.
پیشگیری از ضربه مستقیم به شکم
در فعالیتهای ورزشی یا فعالیتهای خطرناک، استفاده از تجهیزات محافظ مانند روپوشهای محافظ، کاپشنها و کلاههای محافظ ورزشی میتواند از وارد شدن ضربه مستقیم به ناحیه شکم جلوگیری کند.
پیشگیری از عفونت مثانه
عفونت های مثانه سبب ضعف و آسیب دیواره مثانه می شوند و همین خطر پارگی مثانه را بالا می برد. برای پیشگیری از عفونتهای مثانه، موارد زیر را رعایت کنید:
- نگهداری بهداشت شخصی مناسب، از جمله شستشوی دورهای دستها و استفاده از حمامهای تمیز.
- مصرف مقدار کافی آب برای حفظ رطوبت و شستشوی داخلی مثانه.
- اداره صحیح و به موقع عفونتهای دیگر مانند عفونتهای تناسلی.
اجتناب از فشار زیاد بر مثانه
جهت اجتناب از فشار زیاد بر روی مثانه باید شرایطی که سبب بروز آن می شوند را کاهش داد. برای مثال، نگهداشتن ادرار به مدت طولانی، عدم دفع و تخلیه ادرار به موقع، تکرر ادرار و … می تواند در سلامتی مثانه نقش مهمی داشته باشد و از پارگی آن جلوگیری کند.
مراقبت های پس از جراحی جهت درمان پارگی مثانه
در صورتی که پارگی مثانه شدید بوده و نیاز به جراحی داشته باشد، با رعایت دستورالعمل های پزشک متخصص در جهت فعالیت ها و حفاظت از مثانه، می توان از عود مجدد آن پیشگیری کرد.
مراقبت در صورت بروز عوارض بر اثر پارگی
در صورت وجود علائم نگرانکننده مانند درد شدید در ناحیه شکم، خونریزی از ادرار، تغییر در الگوی ادرارکردن یا هرگونه علامتی که به نقص عملکرد مثانه اشاره داشته باشد، به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
کلام آخر
در نهایت، پارگی مثانه بر اثر تصادف و یا حوادث غیر قابل پیش بین اتفاق می افتد. با رعایت و اقدامات پیشگیرانه و مراقبت از سلامتی مثانه، می توان تا حد زیادی خطر پارگی مثانه را کاهش داد. در صورت بروز هر نوع علائم و نشانه های نگران کننده، باید به بهترین متخصص اورولوژی مراجعه کرد تا وی بتواند تشخیص و درمان مناسب را انجام دهد.