بوی بد ادرار یکی از مشکلاتی است که ممکن است بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه شوند. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی همچون مصرف برخی از مواد غذایی برخی از داروها، عفونت واژن، سنگ کلیه، دیابت و… به وجود آید. امروزه روشهای مختلفی به منظور تشخیص بوی بد ادرار وجود دارد و افراد میتوانند پس از مشاهده آن به پزشک مراجعه کنند. پزشکان در این موارد افراد را به آزمایشگاه ارجاع داده و از آنها درخواست آزمایش ادرار خواهند کرد. در آزمایش ادرار علل به وجود آمدن بوی بد ادرار مشخص خواهد شد در نتیجه افراد میتوانند با توجه به این که علت این مشکل چیست، اقدام به درمان خود نمایند. شما میتوانید با درمان دارویی، طب سنتی یا درمانهای خانگی اقدام به درمان بوی بد ادرار کنید.
علل بوی بد ادرار چیست؟
بخش اعظمی از ادرار افراد را آب تشکیل میدهد، مقدار و غلظت مواد زائد مختلفی که توسط کلیهها دفع شده و وارد ادرار میشوند، سبب ایجاد ادرار بدبو خواهند شد. اگر ادرار حاوی مقدار زیادی آب بوده و مواد زائد در آن کم باشند، بوی آن نسبتاً کم خواهد بود. اما در برخی مواقع افراد مشاهده میکنند که ادرارشان به شدت غلیظ و دارای بوی شدید همچون آمونیاک است، در این صورت احتمالاً سطح بالایی از مواد زائد به همراه مقدار بسیار کمی آب دفع شدهاند و این سبب افزایش غلظت ادرار و بوی بد آن خواهد شد. موارد مختلفی همچون غذاها، داروها و ویتامینهای خاص میتوانند باعث ایجاد بوی بد در ادرار افراد شوند. از جمله بیماریها و مشکلات پزشکی که میتوانند سبب به وجود آمدن بوی بد ادرار شوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنگ کلیه
- عفونت واژن
- دوش واژینال
- مشکلات کبدی
- تغییرات هورمونی
- دیابت نوع ۲ (کنترل نشده)
- عفونت دستگاه ادراری (UTI)
- التهاب غده پروستات
- ابتلا به بیماری مقاربتی
- بیماری ادرار شربت افرا (شرایط ژنتیکی نادر که در طی دوران بارداری ظاهر می شود)
- کم آبی بدن
- عفونت قارچی
- رژیم غذایی کتو
- کتواسیدوز دیابتی
- مصرف برخی غذاها
- سیستیت (التهاب مثانه)
- استفاده از سوند ادراری
- مصرف برخی داروهای خاص
- اختلال متابولیک (اختلال در فرآیند تبدیل غذاهای مصرفی به انرژی در بدن)
- فیستول معده-مثانه (اتصال غیر طبیعی بین روده ها و مثانه)
روش های تشخیص بوی بد ادرار
به طور معمول روشهای متفاوتی برای تشخیص ادرار بد بو وجود دارد. اگر مبتلایان به پزشک مراجعه کنند احتمالاً پزشک در اولین فرصت آنها را برای آزمایش ادرار ارجاع خواهد داد. به طور معمول در آزمایشگاه آزمایش ادرار به دو صورت آنالیز ادرار و کشت ادرار انجام خواهد شد. در این دو آزمایش ادرار افراد از نظر جنبههای مختلفی به طور دقیقی بررسی شده و پزشک پس از مشاهده نتیجه آزمایش میتواند دلایل به وجود آمدن بوی بد ادرار را تشخیص دهد. همان طور که پیش از این نیز ذکر کردیم، علل مختلفی میتوانند سبب به وجود آمدن بوی بد در ادرار افراد شوند. بنابراین شما میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص و سپس انجام آزمایش ادرار متوجه علت این مشکل شده و اقدام به درمان آن نمایید. البته توجه داشته باشید که در برخی مواقع به منظور تشخیص علت بوی بد ادرار احتمال دارد پزشک شما را برای آزمایش خون نیز ارجاع دهد. البته این مورد بسیار نادر بوده و در اغلب مواقع با آزمایش ادرار نیز علت مشخص خواهد شد.
روش های درمان بوی بد ادرار
روشهای مختلفی به منظور درمان ادرار بد بو وجود داشته که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
درمان دارویی بوی بد ادرار
به منظور درمان دارویی بوی بد ادرار در ابتدا باید علت این مشکل بررسی و شناسایی شود. برای مثال ممکن است برخی افراد به سبب عفونت دچار بوی بد و تغییراتی در ادرار خود شوند که در این صورت پزشک برای آنها آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. آنتی بیوتیک سبب از بین رفتن باکتریها و در نتیجه رفع بوی بد ادرار خواهد شد. همچنین این امکان وجود دارد که افراد به سبب دیابت کنترل نشده دچار بوی بد ادرار شوند که در این صورت لازم است با داروی دیابت این مشکل خود را کنترل کنند تا در نتیجه بوی بد ادرار آنها نیز از بین برود.
درمانهای خانگی به منظور از بین رفتن بوی بد ادرار
افراد میتوانند در ابتدا سعی کنند با برخی از روشها و درمانهای خانگی این مشکل را برطرف کنند، سپس اگر نتیجه این از این روشها نگرفتند، به پزشک مراجعه کنند. از جمله درمانهای خانگی برای بر طرف شدن بوی بد ادرار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی غذاها همچون مارچوبه میتواند سبب به وجود آمدن ادرار بدبو شوند، بنابراین لازم است از خوردن این چنین غذاها خودداری نمایید.
- مکملهایی همچون تیامین یا کولین سبب بوی بد ادرار میشوند بنابراین در صورت مصرف، آنها را جایگزین کنید.
- پس از انجام رابطه جنسی حتماً خود را بشویید.
- از مصرف الکل بیش از حد بپرهیزید.
- تلاش کنید به منظور سلامت سیستم ادراری و کلیهها مصرف آب را افزایش دهید.
- بهتر است هر سه یا چهار ساعت یک بار ادرار کنید.
- فعالیتهای بدنی که به سلامت مثانه کمک میکنند را انجام دهید.
- از لباس زیر نخی استفاده کنید.
درمان بوی بد ادرار با طب سنتی
جالب است بدانید برای درمان بوی بد ادرار در طب سنتی روشهایی ارائه شده برای مثال اگر افراد به سبب وجود عفونت دچار تغییر بوی ادرار شوند، میتوانند گیاهانی همچون آویشن یا بذر چمن را استفاده کنند. بدین منظور میتوانید آویشن یا بذر چمن را با آب جوش دم کرده و به صورت دمنوش هر روز بنوشید. همچنین در طب سنتی پیشنهاد میشود برای رفع التهاب و عفونت ادراری از آب آناناس و میوههایی همچون پرتقال، لیمو ترش و انگور قرمز استفاده کنید. به طور کلی از آن جایی که مرکبات سرشار از ویتامین سی هستند، میتوانند سبب از بین رفتن بوی بد در ادرار شما شوند. انگور قرمز نیز از آن دسته میوههایی بوده که آنتی اکسیدان فراوانی دارد، در نتیجه التهاب در بدن شما را کاهش میدهد.
سوالات متداول در خصوص بوی بد ادرار
بوی بد ادرار همراه با خارش واژن نشانه چیست؟ اگر به همراه بوی بد ادرار دچار خارش واژن نیز شدهاید، احتمالاً عفونت واژن در شما وجود دارد. در عفونت واژن علاوه بر این که بوی بد ادرار را تجربه میکنید، مشاهده خواهید کرد که ترشحات واژن غیر عادی شده و ممکن است در واژن خود احساس درد نیز داشته باشید. برای از بین رفتن این عارضه بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید.
بوی بد ادرار همراه با سوزش واژن نشانه چیست؟ از جمله دیگر علائم عفونت واژن میتوان به سوزش واژن اشاره کرد در صورت تجمع باکتریها در دهانه واژن ممکن است افراد احساس سوزش و خارش در این ناحیه داشته و همچنین بوی ادرار آنها تغییر کند. همان طور که پیش از این ذکر کردیم عفونت از جمله دلایلی است که سبب تغییر بوی بد ادرار میشود.
بوی بد ادرار همراه با بوی بد واژن نشانه چیست؟ از آن جایی که در خانمها طول مجرای ادراری بسیار کوتاه بوده و سریع تر دچار عفونت میشود، احتمال دارد عفونت واژن به سیستم ادراری نیز انتقال پیدا کند. بنابراین بوی بد ادرار به همراه بوی بد واژن میتوانند نشانهای از وجود عفونت باشد.
نتیجه گیری
ممکن است افراد به دلایل مختلفی دچار بوی بد در ادرار خود شوند. با شناخت علل به وجود آمدن این عارضه میتوانید آن را هر چه سریعتر تشخیص داده و اقدام به درمان آن نمایید. پیشنهاد میشود برای درمان این مشکل به پزشک متخصص مراجعه نمایید.